Isern proposa fomentar la creació d’empreses de base tecnològica a Benicarló com a complement als actuals sectors productius i econòmics

Compromís proposa el projecte ‘Els reptes de Benicarló’ per tal d’afrontar problemes reals en col·laboració amb instituts d’FP i altres institucions educatives mitjançant el design thinking

BENICARLÓ, 28 d’abril de 2023

Compromís per Benicarló ha anunciat la seua voluntat d’afavorir la creació d’empreses de base tecnològica a la localitat, de forma que s’invertisca la tendència de destrucció d’ocupació a la localitat, fent de l’Ajuntament una ferramenta tractora en l’activitat econòmica.

La candidata, Núria Isern, ha manifestat que “aquestes empreses són objecte d’especial importància i interès econòmic pel seu impacte en la creació d’ocupació d’alta qualitat, el valor afegit que aporten i la innovació que generen. Una localitat intermèdia com és la nostra necessita apostar per idees innovadores que siguen complement als sectors capdavanters que ja tenim, com la gastronomia, l’agroalimentació, el turisme, la química i la industria”.

Compromís pretén trobar estratègies i oportunitats de mercat, plantejant des d’un Observatori de promoció econòmica i institucional, reunions periòdiques amb les empreses locals a través de la creació de grups de treball, impulsant la col·laboració amb d’empreses d’Informàtica i Tecnologies de la Comunicació existents ja familiaritzades amb l’ús de les noves tecnologies, per implicar-los en la col·laboració, recerca de subvencions i ajudes i promoció de projectes comuns.

És ací on plantegem la col·laboració amb instituts de formació profesional com el de la localitat, que té una reconeguda oferta formativa en un centre ben equipat i amb una bona plantilla de professorat que permetria crear xarxes, experiències reals i ajuda per solventar necessitats en els sectors econòmics del seu entorn”, ha explicat Isern.

Però tot açò, expliquen des de Compromís “només ho veiem factible si augmentem els recursos materials i humans de que disposa l’Agència d’Ocupació i Desenvolupament Local (AODL) en col·laboració amb la Generalitat i recuperem la desapareguda oficina de la Cambra de Comerç, el que permetria crear programes per a la creació d’empreses (mitjançant formacions o programes virtuals, disseny de plans d’empresa i d’acompanyament i mentoratge personalitzat i gratuït a l’emprenedor durant el seu primer any de vida”.

Així mateix també incloem al programa electoral la creació d’un espai físic on reunir les empreses de base tecnològica i empresaris individuals i permetre-les disposar de forma gratuïta o a baix cost d’un espai de coworking per tal de generar sinergies entre elles.

Isern ha recordat que el talent existent als instituts d’FP serà el responsable del 60% de la ocupació a Espanya al 2030 segons les publicacions oficials. “A l’FP es desenvolupen totes les competències que necessita Benicarló i és on està el talent a les nostres comarques. Per això volem establir convenis de col·laboració amb els instituts de Formació Professional de la comarca; per tal de generar transferència de coneixements entre empreses i Instituts, ja que perfectament poden ser els departaments d’I+D+i de moltes empreses de Benicarló i dur a terme projectes d’innovació els quals les empreses no poden assumir per falta de temps i recursos”.

Projecte ‘Els Reptes de Benicarló’

Des de la candidatura, recorda Isern, considerem important implicar als encarregats de formar en la resolució de problemes reals de Benicarló. “Als Instituts se’ls oferirà una formació i tot el material necessari per a desenvolupar la metodologia necessària (basada en el design thinking) i que encaixa plenament amb el nou Reial Decret d’Ordenació de l’FP. Parlem de trobar solucions a situacions i problemes reals de les empreses, dels comerços, disenyant estratègies viables per als negocis, generant valor, empaties, anàlisi i creant oportunitats de mercat”.

Dins aquesta mateixa estratègia, des de Compromís proposem crear una Mostra d’emprenedoria del Maestrat, amb la presentació de projectes que donen resposta al reptes plantejants al Projecte Reptes o la presentació d’altres projectes  emprenedors que poden tindre viabilitat a la comarca. Els guanyadors rebran l’assessorament i mentoratge gratuït i es podran establir en els espais de cotreball, innovació i llançament empresarial.